Обезвлажнители в хранително-вкусовата промишленост

Обезвлажнители в хранително-вкусовата промишленостОбезвлажнители в хранително-вкусовата промишленост – В процеса на преработка, съхранение и транспорт в хранително-вкусовия сектор е необходим строг контрол на влажността, за да се избегне повреда на продуктите.

Без Обезвлажнители в хранително-вкусовата промишленост?

Липсата на контрол върху нивата на влажност може да причини:

  • Промяна на свойствата на продукта
  • Улеснява развитието на бактерии и плесени
  • Проблеми с конденза
  • Повреда на използваните уреди и оборудване
  • Повреда на строителната конструкция

Ефективното управление на влагата във въздуха може да подобри както оперативните разходи, така и качеството на продукта.

Някои примери, при които влагоуловителите играят важна роля в хранително-вкусовата промишленост:

Консервиране на лук:

За да се позволи съхраняването на лука в складовете и да се предотврати неговото разваляне или атаки от патогени, е необходимо да се следи влажността и температурата в помещенията, използвани за тази цел. Температурата трябва да се поддържа между 1°C и 4°C, а относителната влажност около 60%

Отлежаване на сирена:

За осигуряване на качеството на продуктите е необходимо стабилизиране на температурата и относителната влажност в помещенията за зреене. За меките сирена е необходимо да се поддържа температура между 5°C и 10°C, а за сирената от топено мляко е необходима температура между 12°C и 20°C. Относителната влажност е много висока, между 80% и 90%. Това е необходимо, за да се избегне драстично намаляване на съдържанието на вода в продукта и, косвено, неговото увреждане.

Когато говорим за обезвлажняване в хранително-вкусовата промишленост, устройствата играят много важна роля:

  • Сушене на гроздето
  • Сушене на лечебни билки
  • Сушене на плодове
  • Съхранение и сушене на зърно и брашно
  • Съхранение на кафе
  • Сушене и съхранение на тютюн
  • Развъждане на животни
  • Сушене или отглеждане на гъби

При процеси на сушене или дехидратация, оразмеряването на влагоуловителя се извършва според това колко конденз трябва да натрупа за определен интервал от време. Този процес е значително по-ефективен от сушилните, базирани на повишаване на температурата, позволявайки до 60% по-ниска консумация.